В своеобразен празник на плодородието се превърна първия по рода си
фестивал „Тръстенишка есен“, на който бяха представени десетки местни
продукти. Началото на събитието, което оправда очакванията и привлече
стотици жители и гости, бе дадено от областния управител на Русе Драгомир
Драганов и кмета на община Иваново Георги Миланов.
„Българското земеделие и производството на храни трябва да продължат да се развиват и трябва да се възползваме от всички експортни възможности, които имаме“,
каза Драганов и посочи, че Областната администрация в крайдунавския град
ще продължи да бъде платформа в тази сфера, особено в двустранните
отношения със северната ни съседка Румъния. „Нека ценим и подкрепяме
местните производители и нека избираме родното, защото с всеки такъв
избор ние даваме шанс на деца си да познават истинския вкус на нашите
храни“, допълни областният управител Драгомир Драганов. „Местните
продукти носят в себе си вкус, който не може да бъде заменен“, посочи
Георги Миланов и отбеляза, че характерните продукти във всяко населено
място са преди всичко израз на идентичност и гордост. Той каза още, че
фестивалът е символ на благодарността към земята, на единството на
общността и на надеждата за благоденствие и изобилие във Всеки дом.
„За пръв път нашето село е домакин на този празник на земята, труда и
изобилието. Вярвам, че той ще се превърне в прекрасна традиция, която ще
събира производители, занаятчии и гости от близо и далеч, за да покажем
богатството на нашия край и уменията на нашите хора“, заяви кметът на село
Тръстеник София Великова. Събитието се организира от местното кметство,
Клуба на пенсионира и инвалида и Народно читалище „Христо Ботев-1925“.
На фестивала можеха да се дегустират десетки продукти – от плодове и
зеленчуци през мед и тестени изделния до сирене и кашкавал. Специалната
изненада бе юнашкия тиган на Ангел Ангелов от Националния тръст за
съхранение на културно-историческото наследство в България. В огромния
съд той забърка близо 700 порции от специално зимно ястие, включващо боб,
леща, четири вида сушени зеленчуци, свинско месо и булгур от лимец.
Подобно ястие, но постно, е типично за монасите в Атон. По-рано през деня
местното читалище отбеляза 100 години от създаването си.
Напиши коментар