Продукти:
1 агнешка плешка
- агнешки бял дроб
1 агнешки черен дроб
2/3 чаена чаша ориз
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 супена лъжица червен пипер
4 супени лъжици олио
Приготвяне:
Първо се подготвя плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, направете го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.
Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също нарязания магданоз и джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и 1/2 чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.
Последната стъпка от рецептата е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец плътно, тъй като при печене оризът набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.
Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте половин литър вода. Печете пълнената плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 1/2 - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна.
Напиши коментар