Тиквичките са здравословен избор за домашното меню, защото са богати на много полезни вещества. В тях се съдържат: витамини А, С, К, В1, В6, калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк. Смята се, че тъмнозелените тиквички са с по-голямо съдържание на хранителни вещества, макар че който и вид да приготвите ще имате вкусно и полезно ястие.
Тиквички подпомагат храносмилането, което се дължи на голямото водно съдържание в тях и на наличието на полезни фибри. Тиквичките имат ниско съдържание на мазнини и са нискокалорични и затова са включени в много диетични режими. Фибрите в тиквичките са полезни и за понижаване нивата на холестерола, помагат също за здравето на сърцето.
Тиквичките се приготвят като топли и студени супи, разядки, салати и разнообразни основни ястия. Сред най-предпочитаните гозби с тях са пълнените тиквички. Предлагаме ви гръцки вариант на пълнени тиквички с кайма и ориз, който ще разнообрази домашното ви лятно меню.
Необходими продукти:
4 тиквички
3 домата
300 грама кайма
100 грама варен ориз
1 глава кромид лук
половин скилидка чесън
30 грама нарязани бадеми
30 грама стафиди
сол и черен пипер на вкус
малко кимион и канела
2 щипки червен пипер
4 супени лъжици зехтин
100 грама кашкавал
Начин на приготвяне:
Нарязаните на ситно лук и чесън се смесват с каймата, бадемите и стафидите. Добавят се подправките: сол, черен пипер и червен пипер. Слагат се също малко кимион и канела, но може и без тях.
Тиквичките се измиват, нарязват се на половина и се издълбават с помощта на лъжица. Издълбаната вътрешна част се поставя в отделен съд.
Оризът се сварява и когато изглежда омекнал, се добавя нарязаната вътрешност на тиквичките, за да омекнат и те леко за около минута.
Сместа с ориза се добавя към каймата, която вече сме овкусили. Доматите се обелват и се нарязват на малки парченца и също се добавят. Посолява се още малко, ако има нужда. Сместа се разбърква добре, а след това с нея се пълнят издълбаните тиквички.
Напълнените тиквички се поставят в тава за печене, заливат се със зехтин и се слагат в предварително загрята фурна. Пекат се на 180-200 градуса около 35 минути.
Малко преди да са готови тиквичките, се поръсват с настърган кашкавал и се запичат още малко, докато кашкавалът се разтопи. Сервират се топли, поръсени с нарязан магданоз.
Напиши коментар