Свинската мас се приготвя от топена свинска мазнина. На стайна температура тя е по-твърда от маслото и непрозрачна, но при нагряване се превръща в прозрачна течност, като бистротата й зависи от нейната чистота. Качествената свинска мас за готвене има много лек приятен мирис и вкус.
Поради риска от повишаването на холестерола, има някои предупредеждения при употребата на твърде много свинска мас. Нивата на т. нар. лош холестерол са свързани с хипертония, диабет и затлъстяване, но също така са жизненоважни за метаболизма и функцията на клетките. Така че умерената консумация на свинска мас може да донесе ползи.
Маста има някои конкретни предимства, заради които си заслужава да имате този продукт в кухнята си. Тя има висока точка на димене. Употребата на свинска мас за готвене е добър избор за печене, сотиране и пържене и е подходяща мазнина за кето режим. Точката й на димене е 190°C, което е доста висок показател. Тъй като е достатъчно стабилна при нагряване, се смята и за по-здравословен избор. Маста често се използва за традиционни зимни манджи като свинско със зеле, сарми, кавърма и др.
Свинско с кисело зеле и праз
Необходими продукти:
600-700 г свинско месо
1 малка кисела зелка
2-3 с. л. свинска мас
3-4 с. л. олио
1 стрък праз
2 моркова
2 сушени люти чушки
1 равна с. л. червен пипер
Десетина зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета като за кебап. Почистете и нарежете праза на кръгчета, а морковите обелете и също нарежете.
В тенджера затоплете маста и 2 с.л. олио. Запържете парчетата свинско месо, добавете морковите и праза, след като месото промени цвета си. Овкусете с червен пипер и сол. Разбъркайте и махнете от огъня.
Нарежете киселото зеле и го сложете в глинен гювеч. Сипете зеленчуците и свинското и разбъркайте добре. Добавете подправките: 1-2 щипки кимион, 2-3 дафинови листа, зрънца черен пипер. Залейте с чаша топла вода и добавете лъжица олио.
Сложете гювеча със зелето с месо в студена фурна, включена на 200 градуса. След половин час намалете на 160 градуса. 20 минути преди края на готвенето махнете капака, за да се запече отгоре. Накрая по желание поръсете ястието със стрити сушени люти чушки.
Напиши коментар