Продукти:
10-12 сушени чушки
0,5 ч.ч. олио
2 - 3 глави лук
1 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
50 г стафиди
50 г орехи
Приготвяне:
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се оризът /по-добре да се ползва бланширан/ и се запържва. Добавят се стафидите и 1,5 ч.ч. топла вода. Подправя се със сол и черен пипер. Ври на тих огън, докато оризът поеме водата. Прибавят се едро счуканите орехи и сместа се разбърква добре.
С нея се пълнят сухите чушки, които са предварително измити и накиснати в топла вода, за да поомекнат. Потопява се отворът в брашно, за да се запечата.
Подреждат се в тенджера, покриват се с чиния. Налива се топла, подсолена вода /или смес от зелев сок и вода/. Ври до готовност на ориза.
Ястието може да се приготви и на фурна, като чушките се нареждат в тава, налива се подсолена вода /или смес от зелев сок и вода/, отгоре се поръсват с олио и се пекат.
Напиши коментар