Зелена салата с ягоди и синьо сирене

салата ягоди

Ягодите намират широко приложение в сладкарството. Те се използват за направа на вкусни ягодови торти, кремове, сладоледи, пандишпанови сладкиши и рула с ягоди, а ягодовият чийзкейк доставя истинско удоволствие на сетивата. От ягоди можете да си приготвите също домашно сладко от ягоди, ягодов мармалад или вкусен конфитюр с ягоди. От тях стават ягодови нектари и натурални сокове, а също лимонада с ягоди и ягодова сангрия. Те са най-полезни в прясно състояние, но изсушените ягоди могат да са чудесно допълнение към мюсли през зимата. Компотите от ягоди са друг вариант за консумация на този плод през студените месеци. Ягодите се съчетават прекрасно със шампанско, сметана и шоколад.

Още по-оригинално приложение на този вкусен червен плод е в зеленчукови салати. Те се комбинират отлично със синьо сирене и ядки.

Необходими продукти:

 

1 зелена салата

Шепа рукола

50 г синньо сирене

100 г свежи ягоди

50 г натрошени орехи или пекан

1 с.л. лимонов сок

5-6 с. л. зехтин

Сол на вкус

Стръкче босилек или мента

Авокадо по желание

 

 

Начин на приготвяне:

Двата вида салата се измиват, отцеждат и накъсват на парченца. Овкусяват се в дълбока купа с лимонов сок, зехтин и сол.

Салатата се поднася, като върху нея се разпределят измитите и разполовени ягоди, нарязаното на дребни кубчета синьо сирене и натрошените орехи. По желание може да се добавят и резенчета авокадо.

Салатата се декорира със стръкче пресен босилек или мента.

Вместо със синьо сирене, можете да приготвите тази салата с козе сирене и резултатът също ще бъде забележителен.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори