Пръчици от рибно филе със сос Тартар

Бързи за приготвяне

рибни пръчици

Необходими продукти:

500-600 г филе от треска (или друга риба)

200 г галета или хлебни трохи

50 г брашно

2 яйца

сол - по възможност морска

резени лимон

олио

 

За соса  Тартар:

1 жълтък

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. бял винен оцет

300 мл. олио

10 г каперси

1-2 кисели краставички

Сок и настъргана кора от половин лимон

пресен магданоз

Начин на приготвяне:

 Разрежете рибното филе по дължина на две, след това разрежете всяка половина  още веднъж по дължина. Нарежете на парченца като по-дебели пръчици.

Подредете парчетата риба в тавичка и ги поръсете с морска сол. Поставете в хладилник за около 15 минути.

В три чинии сипете поотделно брашно, хлебни трохи или галета и разбити яйца с малко прясно мляко.

Налейте олио в тиган, колкото да покрие дъното и го загрейте. Оваляйте всяко парче риба първо в брашното, след това в яйцата и накрая в хлебните трохи, като изтърсвате излишното след всяко потапяне. Пържете рибните пръчици на порции, по 3 минути от всяка страна или до тъмно златист цвят.

За соса Тартар първо пригответе майонезата като смесите жълтъка, горчицата и оцета във висок съд. Разбийте сместа с пасатор. Без да спирате разбиването, налейте на тънка струйка олиото и разбивайте докато се получи консистенция на емулсия. Прехвърлете майонезата в купа и добавете прецедените и нарязани на много ситно каперси и кисели краставички. Добавете нарязан на ситно магданоз и настъргана на ситно ренде лимонова кора. Добавете и лимонов сок. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете допълнително.

Сервирайте рибните пръчици, подредени на купчина в чиниите с гарнитура от сос Тартар. Можете да постелите под пръчиците лист зелена салата. Добавете в порциите резени лимон.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори