Необходими продукти:
500-600 г филе от треска (или друга риба)
200 г галета или хлебни трохи
50 г брашно
2 яйца
сол - по възможност морска
резени лимон
олио
За соса Тартар:
1 жълтък
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. бял винен оцет
300 мл. олио
10 г каперси
1-2 кисели краставички
Сок и настъргана кора от половин лимон
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Разрежете рибното филе по дължина на две, след това разрежете всяка половина още веднъж по дължина. Нарежете на парченца като по-дебели пръчици.
Подредете парчетата риба в тавичка и ги поръсете с морска сол. Поставете в хладилник за около 15 минути.
В три чинии сипете поотделно брашно, хлебни трохи или галета и разбити яйца с малко прясно мляко.
Налейте олио в тиган, колкото да покрие дъното и го загрейте. Оваляйте всяко парче риба първо в брашното, след това в яйцата и накрая в хлебните трохи, като изтърсвате излишното след всяко потапяне. Пържете рибните пръчици на порции, по 3 минути от всяка страна или до тъмно златист цвят.
За соса Тартар първо пригответе майонезата като смесите жълтъка, горчицата и оцета във висок съд. Разбийте сместа с пасатор. Без да спирате разбиването, налейте на тънка струйка олиото и разбивайте докато се получи консистенция на емулсия. Прехвърлете майонезата в купа и добавете прецедените и нарязани на много ситно каперси и кисели краставички. Добавете нарязан на ситно магданоз и настъргана на ситно ренде лимонова кора. Добавете и лимонов сок. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете допълнително.
Сервирайте рибните пръчици, подредени на купчина в чиниите с гарнитура от сос Тартар. Можете да постелите под пръчиците лист зелена салата. Добавете в порциите резени лимон.
Напиши коментар