Почнаха проверките за Великден, после - за етикетите

Почнаха проверките за Великден, после - за етикетите

Българската агенция по безопасност на храните стартира засилени тематични проверки във връзка с наближаващия християнски празник Великден. До 13 април включително инспекторите от отделите "Контрол на храните" при съответните ОДБХ ще обходят производствени и търговски фирми - магазини и  складове за храни, пакетиращи центрове за яйца, заведения за обществено хранене. При проверките особено внимание ще се обръща на производството и търговията на храни, които традиционно се предлагат на пазара по време на празника - козунаци, агнешко месо, яйца, включително и боядисани яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци, най-вече на зелените салати.

В производствените фирми инспекторите на БАБХ ще проверяват произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, спазване на процедурите по НАССР, наличие на Технологична документация за произвежданите храни и съответствието й с нормативните изисквания, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи.

В търговската мрежа и заведенията за обществено хранене ще се проверява правилното съхранение на храните, спазването на сроковете на съхранение, правилното етикетиране, наличие на документи за произход и безопасност на храните, спазване на Системата за управление безопасността на храните. При проверките на заведения за обществено хранене на територията на обекти за отдих, предлагащи услугата "ол инклузив", ще се проверява съответствието им с нормативните изисквания.

След приключване на засилените тематични проверки във връзка с Великден, Агенцията ще започне масирани проверки за правилното прилагане на Регламент 1169/2011 г. Ще се проверяват правилното етикетирането на продуктите в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия на едро с храни.    

Снимка: Интернет

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори