Ястията с пилешко са подходящи за домашната трапеца през януари. Празниците продължават с няколко именни дни, така че още не е време да се отказваме от месните специалитети, но пък вече сме преяли с капама и пържоли по Коледа и Нова година. Пилешкото месо е актуално през всички сезони, а и е еднакво подходящо за деца и възрастни хора. Кавърмата може да нахрани вкусно цялото семейство през уикенда, но също така с нея можете да се представите и пред скъпи гости.
Необходими продукти:
800 г пилешки гърди
2 червени чушки
2 зелени чушки
4-5 гъби
2-3 домата
1 глава лук
5-6 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка мащерка
1 чаена лъжичка червен пипер
Черен пипер
Сол
1 дафинов лист
1 чаша пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Взема се основно бяло пилешко месо, но може да се ползва и месо от бутчета. Месо се измива, подсушава се и се нарязва на кубчета. Лукът се нарязва на полумесци или кубчета и се слага в загрято олио в дълбок тиган, задушава се за около 3-4 минути. Прибавя се нарязаното пилешко месо. Разбърква се и се слагат нарязаните гъби, а ако са дребни се слагат цели. Посолява се и се задушава за 5-6 минути под капак. Прибавят се настърганите домати (или домати от консерва), нарязаните чушки, червен пипер и 1 чаша пилешки бульон или вода. След като заври, котлонът се намалява и ястието се оставя да къкри около половин час. Пробва се пилешкото дали е омекнало, слага се дафиновият лист и се задушава още няколко минути. Ако накрая ви се стори, че ястието е воднисто, може да го сгъстите като добавите 1 равна супена лъжица брашно, размито със студена вода. Оставя се да покъкри още няколко минути и се сваля от котлона.
Сервира се с гарнитура картофено пюре. Поръсва се със ситно нарязания магданоз. Атрактивно е също да се сервира в тънък омлет.
Напиши коментар