Ароматните вещества, съдържащи се в ягодите, стимулират освобождаването на серотонин и повишават настроението, а антиоксидантният физетин подобрява паметта и умствените способности.
По-чувствителните към алергени хора трябва да имат предвид, че ягодите е възможно да са алергичен продукт. С консумацията им трябва да внимават бременните жени и кърмещи майки. Ягодите не са препоръчителни и за деца до 3 години. Консумацията им в големи количества е противопоказна за хора с бъбречни заболявания.
Необходими продукти:
500 г ягоди
400 мл. течна сладкарска сметана
400 мл. прясно мляко
1 пак. ванилова захар
захар на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме много добре ягодите и ги засипваме със захарта. Разбъркваме ги и ги оставяме леко да се постопи захарта, пасираме ги и ги прецеждаме през цедка. Няма нужда да се получи бистър сок, по-скоро става нещо като пюре.
В съд поставяме сметаната с прясното мляко и ги разбъркваме. Към готовата смес прибавяме ягодовото пюре и ванилова захар и разбъркваме добре.
Готовата смес изсипваме в кутия и покриваме с прозрачно домакинско фолио. Оставяме я във фризера за 2 часа. След това вадим кутията от хладилника, разбъркаме и отново прибираме в камерата. Така правим още няколко пъти.
Сервираме в подходящи купички или чаши, като украсяваме по избор с цветни пръчици или поливаме с топинг. Може отгоре да сложите лъжичка ягодово сладко.
Напиши коментар