Коприва с ориз и забулени яйца
Необходими продукти:
400 г коприва
150 г ориз
връзка зелен лук
2-3 скилидки чесън
олио
3 с. л. доматено пюре или домати от консерва
сол и черен пипер
пресен магданоз
4-5 яйца (според броя на порциите)
Начин на приготвяне:
Добре измитата коприва се попарва във вода с малко сол за 3-4 минути, след което се оставя да се отцеди. Нарежете лука и го запържете леко в малко олио. Добавете една ситно нарязана скилидка чесън, след това ориза и разбъркайте. Към ориза се налива гореща вода в съотношение 3,5 към 1 и се оставя да заври. В друг съд се задушава копривата в 1-2 лъжици олио с накълцана скилидка чесън. След това се добавя доматеното пюре или домати от консерва и се оставя за няколко минути. Когато оризът се свари, се смесва с копривата и доматеното пюре и се оставя огън да къкри 1-2 минути. Накрая, когато ястието от коприва с ориз е готово, добавете нарязания магданоз.
Отделно поширайте или изпържете забулени яйца или яйца на очи. При сервирането върху всяка порция сложете по едно яйце.
Напиши коментар