Десертите с тиква са любими през цялата година, защото са едновременно вкусни и полезни. Ако вече ви е омръзнала печената тиква, можете да се възползвате от рецептата за тиквен чийзкейк, който се приготвя със сирене Маскарпоне и бисквити Закуска. Сладкишът е лесен за приготвяне и е много подходящ за празнична трапеза.
Тиквен чийзкейк с бисквити и маскарпоне
Необходими продукти:
1 1/2 кг тиква
700 г сирене маскарпоне
250 г бисквити Закуска
3 яйца
200 г захар
250 г краве масло
400 г подсладено кондензирано мляко
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета, които се слагат в тава. Поръсва се със захарта и 100 грама от маслото, което предварително сме разтопили. Покрива се с фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна за около един час. След това половината от печената тиква се смила в блендер, а останалата тиква се оставя за отгоре.
Бисквитите се натрошават и се разбъркват с останалото разтопено масло. Според предпочитанията ви може да ползвате бели или кафяви бисквити. Сместа се оформя като блат във форма за торта. Пече се за около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Сиренето маскарпоне се разбива с кондензираното мляко и ванилията. Полученият крем се смесва с пасираната тиква и едно по едно се добавят яйцата. Сместа се разбива до пълно хомогенизиране.
Готовият крем се разпределя върху блата от бисквитите и отгоре се нареждат останалите парчета тиква.
Формата с чийзкейка се слага в тава и се налива малко вода. Пече се на водна баня в загрята фурна на 150 градуса за около два часа.
Чийзкейкът може да се украси с разбита сметана, да се поръси с тиквени семки или да се полее с карамелен топинг.
Напиши коментар