Аводако представлява плод на растение със зелена месеста част и голяма костилка в центъра. Въпреки, че авокадото се използва в множество солени ястия като салати и гуакамоле, авокадото е плод. Ботаниката слага авокадото в семейство бери, където са ягодата, малината и къпината. Без значение от класификацията в ботаниката, авокадото се смята за суперхрана. В него се съдържат значително количество и разнообразие от хранителни вещества, както и други полезни растителни съединения, които имат огромно значение за организма.
Пълнено авокадо с пушена сьомга и яйца
Необходими продукти:
4 бр. авокадо
400 г пушена сьомга
8 яйца
чили
копър
сол
черен пипер
Рецепта:
Авокадото се почиства и сърцевината се издълбава. След това половинките се слагат върху хартия за пече и отгоре се покриват с нарязаната на ленти пушена сьомга.
Яйцата се счукват едно по едно в купа. Жълтъкът се позиционира върху сьомгата и се слага белтък, колкото поеме авокадото. Поръсват се със сол и черен пипер на вкус.
Ястието се запича в загрята фурна за около 20 минути. При сервиране се поръсва с чили и накълцан копър.
Напиши коментар