Постният кекс с тиква и сушени плодове е чудесна алтернатива на тиквеника за трапезата на Бъдни вечер. Той се приготвя лесно от обикновени продукти и няма нужда от яйца, мляко или краве масло. За него можете да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Орехите са задължителни, защото придават приятна хрупкавост на сладкиша. Канелата допринася за празничния аромат на този много вкусен домашен кекс.
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно
1 чаена чаша вода
2 чаени чаши тиква
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 кафена чаша сушени плодове
Натрошени или счукани на дребно орехи
1 чаена лъжичка канела
1 пакетче бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
Начин на приготвяне:
Първо се подготвят продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна. Нарежете сушените плодове, като е добре да комбинирате 2-3 вида, например стафиди, сушени сливи и кайсии. Стафидите няма нужда да се режат, а се оставят цели. Ако искате вашият кекс да е по-екзотичен, използвайте сушени смокини и фурми.
С помощта на миксер или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашното. След като се е получила хомогенна смес, добавете орехите и настърганата тиква. Сложете и сушените плодове. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно.
Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа за кекса във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс е изпечен добре, го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов.
След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Трябва да е добре изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.
Напиши коментар