Гръцката кухня е богата и е близка до българските вкусове, затова е много харесвана и у нас. Особено популярна е гръцката мусака, като характерна нейна особеност е използването на патладжан, което я отличава от нашата. Това е богато ястие на слоеве, в което се редуват зеленчуците с плънката с кайма, понякога се слага и сирене и се залива с нежен бешамелов сос. Рецептите за това традиционно гръцко ястие са много, а ние днес предлагаме да пробвате изключително вкусната мусака с патладжани, картофи и тиквички.
Необходими продукти:
4-5 патладжана
7-8 картофа
700 г кайма - свинска, телешка или смес .
4-5 тиквички
3-4 домата
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 щипки канела
1/3 ч. л. карамфил
Черен пипер
Риган
1 кубче пилешки или телешки бульон
Сос бешамел – домашен или готов от 1 пакет
Олио
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете до омекване. След това добавете каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да се разтроши каймата и да не загори.
Задушават се с доматите, като се добавят подправките - канела, сол на вкус, черен пипер и риган. Оставя се да къкри на слаб огън докато остане на мазнина. Изсипете доматите при каймата и разбъркайте плънката.
Патладжаните се парязват на кръгчета, посоляват се и се оставят малко да си пуснат сока, а след това се отцеждат. Тиквичките и картофите също се нарязват на кръгчета и се запържват докато порозовеят. Патладжанът също се запържва- Зеленчуците се оставят настрана, за да се отцеди олиото.
Ако трябва да приготвите сами бешамела, ви трябват 3-4 с. л. брашно, 1 л. прясно мляко и 2 яйца. Запържете брашното в малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете постепенно млякото и продължете да разбърквате докато се получи гъстотата на крем, добавете бульона и малко черен пипер. Можете по желание да добавите и малко натрошено сирене. След като сместа поизстине, добавете разбитите яйца.
Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава. Най отдолу се разстилат картофите, непосредствено върху тях патладжаните, след тях е плънката, която разстиламе равномерно. Върху нея разпределяме тиквичките и заливаме с бешамеловия сос. Пече се в загрята на около 180 градуса до пълна готовност.
Напиши коментар