Гръцка мусака с патладжани, картофи и тиквички

гръцка мусака

Гръцката кухня е богата и е близка до българските вкусове, затова е много харесвана и у нас. Особено популярна е гръцката мусака, като характерна нейна особеност е използването на патладжан, което я отличава от нашата. Това е богато ястие на слоеве, в което се редуват зеленчуците с плънката с кайма, понякога се слага и сирене и се залива с нежен бешамелов сос. Рецептите за това традиционно гръцко ястие са много, а ние днес предлагаме да пробвате изключително вкусната мусака с патладжани, картофи и тиквички.

Необходими продукти:

4-5 патладжана

7-8 картофа

700 г кайма - свинска, телешка или смес .

4-5 тиквички

3-4 домата

1 глава лук

4-5 скилидки чесън

2 щипки канела

1/3 ч. л. карамфил

Черен пипер

Риган

1 кубче пилешки или телешки бульон

Сос бешамел – домашен или готов от 1 пакет

Олио

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете до омекване. След това добавете каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да се разтроши каймата и да не загори.

Задушават се с доматите, като се добавят подправките - канела, сол на вкус, черен пипер и риган. Оставя се да къкри на слаб огън докато остане на мазнина. Изсипете доматите при каймата и разбъркайте плънката.

Патладжаните се парязват на кръгчета, посоляват се и се оставят малко да си пуснат сока, а след това се отцеждат. Тиквичките и картофите също се нарязват на кръгчета и се запържват докато порозовеят. Патладжанът също се запържва- Зеленчуците се оставят настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела, ви трябват 3-4 с. л. брашно, 1 л. прясно мляко и 2 яйца. Запържете брашното в малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете постепенно млякото и продължете да разбърквате докато се получи гъстотата на крем, добавете бульона и малко черен пипер. Можете по желание да добавите и малко натрошено сирене. След като сместа поизстине, добавете разбитите яйца.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава. Най отдолу се разстилат картофите, непосредствено върху тях патладжаните, след тях е плънката, която разстиламе равномерно. Върху нея разпределяме тиквичките и заливаме с бешамеловия сос. Пече се в загрята на около 180 градуса до пълна готовност.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори