Домашни фалафели със сос Тахини

фалафели

 

Нахутът навлиза все по-устойчиво в българската кухня. Причината е, че той е много полезен, тъй като съдържа високо количество протеини и минерали, а също така е засищащ, без да съдържа много калории. Ястията с нахут са много популярни в Близкия Изток, Индия, Мексико и в много други страни.

Нахутът може да се консумира като постна храна или да се комбинира с месо. Той служи за приготвянето на здравословни салати, вкусни супи и основни ястия. От него се правят също много популярните фалафели, които представляват малки кръгли кюфтета от нахут.

Ако ще готвите нахут, трябва да знаете, че е задължително да го накиснете предварително, преди да го варите. По-бързо и лесно е, ако си купите готова консерва с нахут от магазина.

 

 

Необходими продукти:

400 г нахут

8 скилидки чесън

1 глава лук

1 връзка магданоз

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. кимион

1 ч.л. бакпулвер

Олио за пържене

За сос Тахини:

5 с.л. сусамов тахан

Сокът от половин лимон

1 скилидка чесън

Щипка кимион

Зехтин

Начин на приготвяне:

 

Рецептата изисква време за подготовка, защото суровият нахут се кисне поне 12 часа във вода, а най-добре – цяло денонощие. Може да сложите и малко бакпулвер, който да помогне за омекването. Непосредствено преди приготвянето на фалафелите, отцедете добре нахута от водата и го изплакнете.

В кухненски робот смелете сместа за фалафелите от изкиснатия нахут, чесъна, лука и подправките със сол на вкус. Може да добавите малко вода, ако сместа е прекалено суха. Тя трябва да е лепкава, за да се оформя добре на топка.

Най-добре е сместа да се охлади поне за час в хладилника, за да се оформя по-добре. Най-накрая добавете и малко бакпулвер, който да направи кюфтенцата по-пухкави. Оформете малки топки и ги изпържете в маслена баня – мазнината трябва да покрива фалафелите, когато се пържат.

Подходящо е фалафелите да се сервират със сос Тахини. За да го приготвите, смесете 5 с.л. сусамов тахан, сокът от половин лимон, една счукана скилидка чесън, щипка кимион и зехтин. Добавете сол на вкус и около 2 супени лъжици вода. Разбърквайте, докато сосът стане гладък.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори