Нахутът навлиза все по-устойчиво в българската кухня. Причината е, че той е много полезен, тъй като съдържа високо количество протеини и минерали, а също така е засищащ, без да съдържа много калории. Ястията с нахут са много популярни в Близкия Изток, Индия, Мексико и в много други страни.
Нахутът може да се консумира като постна храна или да се комбинира с месо. Той служи за приготвянето на здравословни салати, вкусни супи и основни ястия. От него се правят също много популярните фалафели, които представляват малки кръгли кюфтета от нахут.
Ако ще готвите нахут, трябва да знаете, че е задължително да го накиснете предварително, преди да го варите. По-бързо и лесно е, ако си купите готова консерва с нахут от магазина.
Необходими продукти:
400 г нахут
8 скилидки чесън
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. бакпулвер
Олио за пържене
За сос Тахини:
5 с.л. сусамов тахан
Сокът от половин лимон
1 скилидка чесън
Щипка кимион
Зехтин
Начин на приготвяне:
Рецептата изисква време за подготовка, защото суровият нахут се кисне поне 12 часа във вода, а най-добре – цяло денонощие. Може да сложите и малко бакпулвер, който да помогне за омекването. Непосредствено преди приготвянето на фалафелите, отцедете добре нахута от водата и го изплакнете.
В кухненски робот смелете сместа за фалафелите от изкиснатия нахут, чесъна, лука и подправките със сол на вкус. Може да добавите малко вода, ако сместа е прекалено суха. Тя трябва да е лепкава, за да се оформя добре на топка.
Най-добре е сместа да се охлади поне за час в хладилника, за да се оформя по-добре. Най-накрая добавете и малко бакпулвер, който да направи кюфтенцата по-пухкави. Оформете малки топки и ги изпържете в маслена баня – мазнината трябва да покрива фалафелите, когато се пържат.
Подходящо е фалафелите да се сервират със сос Тахини. За да го приготвите, смесете 5 с.л. сусамов тахан, сокът от половин лимон, една счукана скилидка чесън, щипка кимион и зехтин. Добавете сол на вкус и около 2 супени лъжици вода. Разбърквайте, докато сосът стане гладък.
Напиши коментар