Забрана за внос на свинско месо от някои райони в Германия бе въведена преди дни от Българската агенция по безопасност на храните. Причината – установени огнища на шап. Близо 60 процента от свинското месо у нас е внос, предимно от Германия и Испания. И това предизвиква въпросът ще има ли отражение на тази забрана върху цената на свинското в българските магазини. Според прогнозите на Вихрен Димитров, който освен управител на Свинекомплекс „Голямо Враново” е и член на УС на Асоциацията на свиневъдите, пазарът на свинското у нас остава предвидим. „Както съм казвал много пъти, когато се случи такова събитие, първоначално цените на едро падат рязко и след определен период от време се вдигат рязко нагоре”, обясни Димитров. По данни на Асоциацията на свиневъдите, през миналата седмица цената едно прасе с тегло до 25 кг в Германия е била 55 евро, а през тази е паднала с 10 евро.
В България отражението също е с отрицателен знак, каза Димитров. „Цените на живи прасета паднаха, защото при нас това е основната търговия, а не на трупно месо. В момента се търгуват живите прасета на цена без ДДС на около 2.80, 2.90, 3 лева на килограм. И дано да не падат много тези цени, защото ако падат, никой не печели, може би само големите крайни търговци”, добави Вихрен Димитров. Той уточни, че не е спрян целият внос на свинско месо от Германия, а само от определени надзорни зони. И добави, че българските свиневъди са знаели за наличие на болеста шап в тези райони. „Ето защо ви казвам, че цените падат, защото нашите колеги от Германия тази информация малко са я скрили, всички бързат, като има такива зони, да не пламне цялата плевня и досега лекичко, лекичко те са си клали животните и са ги вкарвали в консерви или са ги преработвали, така че това краткосрочно така се случва”, разказа Вихрен Димитров.
Надеждите са цените на свинското у нас да се запазят приблизително на сегашните стойности. Според Димитров „трябва отборна игра”. „Трябва да седнем и да се разберем и ние с кланиците, и с преработвателите. Аз много вярвам на българските потребители, защото те сами оценяват качеството на нашите продукти, не само на свинско месо, но и на млечни продукти, плодове и зеленчуци. Българският народ има достатъчно потребителска култура и достатъчно финансови възможоси, така че да не разчита на замразено месо от веригите”, смята Димитров.
За да може произведеното от български свинеферми месо да заеме по-голям пазарен дял, са нужни и мерки, каза още производителят. „Нашата амбиция е да задоволим нашия пазар и да започнем да изнасяме. Трябва ни план, така, както Европейският съюз вече иска да се самозадоволява с хранителни продукти, сега е момента. Ако имаме амбициозни държавници, които да мислят няколко хода напред, ние можем да го постигнем”, заяви Димитров. Но постави и въпроса за регулацията в бранша.
„Трябва закон за браншовите организации, закон за подкрепа на кооперативите, закон за справедливо разпределение на печалбите или загубите по хранителната верига. Трябва да има регулация в тези неща, не може да има регулация за енергоносителите, а да няма регулация за основните храни.”, подчерта Вихрен Димитров. И се надява така цените на българското свинско месо да останат стабилни. Според него не би трябвало да има повече от 10-12 лева лева на килограм качествено месо.
Напиши коментар