Лятото е време за леки гозби, които не изискват много време за приготвяне. Гювечетата са идеални за целта, защото стават бързо и можете да използвате продуктите, с които разполагате в хладилника. Комбинациите за тях са десетки – картофи, лук, моркови, сирене, домати, тиквички, чушки, гъби, домати и много други. Има и много варианти с месо и колбаси, но през горещите дни е по-добре да си опечете зеленчуково гювече със сирене. За разнообразие като акцент можете да добавите варени яйца. Любителите на по-пикантните храни могат да сложат и по една люта чушка във всяка порция. Тези гювечета са подходящи както за бързо хапване на обяд или вечер, така и за посрещане на изненадващи гости.
Необходими продукти:
1-2 тиквички
1 патладжан
2-3 домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
2-3 твърдо сварени яйца
3-4 скилидки чесън
300 г сирене
Люти чушки по желания
Мащерка
Риган
Пресен магданоз
Олио
Начин на приготвяне:
Тиквичката се обелва и нарязва и се запържва леко с малко мазнина. Патладжанът също се обелва, нарязва и запържва за кратко в мазнината след тиквичката. По желание можете да използвате и други зеленчуци – моркови, броколи, грах, зелен боб, гъби.
Чесънът се обелва и нарязва на кръгчета. Доматите се измиват, нарязват на кубчета и се задушават заедно с чесъна в тиган за 2-3 минути. Твърдо сварените яйца се нарязват на кубчета.
Продуктите за зеленчуковите гювечета се разпределят в еднакви количества в две или три гювечета, овкусяват се с подправките и се посоляват. По желание във всяко гювече се слага по една цяла люта чушка.
В гювечетата се долива по малко вода и се запичат захлупени на включена фурна на 200 градуса за 10-15 минути. Ако искате, към края на печенето настържете кашкавал отгоре и допечете до апетитна коричка.
Когато извадите готовите гювечета, върху всяко от тях можете да поставите по парче сирене при сервирането.
Напиши коментар