В съвременната кухня има и вариант на фрикасе с кюфтета. Има тънкости как да съхраните фрикасето няколко часа и да изглежда свежо. Това се прави на водна баня, като повърхността на соса се прибавят парченца краве масло, за да се избегне образуването на ципа и изпаряването на течността.
Като гарнитура към фрикасето най-често се приготвя сварен ориз, но понякога се добавят аспержи или други зеленчуци.
Необходими продукти:
400 г кайма
1 морков
1 глава лук
80 г масло
2 с.л. олио
кимион
чубрица
сол
черен пипер
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
150 г брашно
магданоз
Начин на приготвяне:
Морковът и лукът се нарязват на ситно или се рендосват, след което се задушават в тенджера или дълбок тиган в маслото и олиото. След 3-4 минути се заливат с вода и се оставя да заври.
От каймата се оформят средно големи кюфтета, овалват се в брашно и се пускат във врящия бульон. Котлонът се намалява и ястието се оставя да къкри 30 минути.
Яйцето се разбива с киселото мляко и останалото от овалването брашно. Лъжица по лъжица се добавя от врящия бульон при непрекъснато бъркане до получаване на течна и кремообразна смес.
Накрая тази смес се сипва при кюфтетата фрикасе и се разбърква. Готви се още няколко минути, докато сосът се сгъсти.
Кюфтетата се сервират, полети със соса и се поръсват с малко черен пипер на вкус.
Напиши коментар