Кюфтета фрикасе с кисело мляко

кюфте фрикасе

В съвременната кухня има и вариант на фрикасе с кюфтета. Има тънкости как да съхраните фрикасето няколко часа и да изглежда свежо. Това се прави на водна баня, като повърхността на соса се прибавят парченца краве масло, за да се избегне образуването на ципа и изпаряването на течността.

Като гарнитура към фрикасето най-често се приготвя сварен ориз, но понякога се добавят аспержи или други зеленчуци.

 

Необходими продукти:

 

    400 г кайма

    1 морков

    1 глава лук

    80 г масло

    2 с.л. олио

    кимион

    чубрица

    сол

    черен пипер

    1 ч.ч. кисело мляко

    1 яйце

    150 г брашно

    магданоз

 

Начин на приготвяне:

 

Морковът и лукът се нарязват на ситно или се рендосват, след което се задушават в тенджера или дълбок тиган в маслото и олиото. След 3-4 минути се заливат с вода и се оставя да заври.

От каймата се оформят средно големи кюфтета, овалват се в брашно и се пускат във врящия бульон. Котлонът се намалява и ястието се оставя да къкри 30 минути.

Яйцето се разбива с киселото мляко и останалото от овалването брашно. Лъжица по лъжица се добавя от врящия бульон при непрекъснато бъркане до получаване на течна и кремообразна смес.

 

Накрая тази смес се сипва при кюфтетата фрикасе и се разбърква. Готви се още няколко минути, докато сосът се сгъсти.

 

Кюфтетата се сервират, полети със соса и се поръсват с малко черен пипер на вкус.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори