Декемврийските дни са изпълнени с едно особено блаженство на топъл уют вкъщи с най-любимите хора. И всичко е изключително вкусно, защото е приготвено с много обич. По Коледа най-силно усещаме, че най-важното е да сме заедно и да има любов.
Предлагаме три изпитани варианта на кулинарни изкушения за празниците. Благодарим на НЧ „Просвета 1919“ в с. Босилковци за предоставените традиционни рецепти за Бъдни вечер и Коледа.
Постни чушки с ориз
Продукти:
10 чушки
1 глава зрял лук
5-6 стръка пресен лук
2 бр. моркови
4-5 с. л. доматено пюре
300 г ориз
Сол
Олио
Червен пипер
Черен пипер
Чубрица
Магданоз
Начин на приготвяне:
Подгответе плънката, като задушите двата вида лук с морковите. Добавете ориза и запържете, докато изкристализира. Накрая сложете доматеното пюре и подправките.
Пълните чушките и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Пълнена тиква
Продукти:
½ тиква
100 г нарязани орехи
1 ч. л. канела
100 г мед
Сушени плодове
Начин на приготвяне:
Омесвате добре плодовете, канелата, меда и орехите. Изчиствате тиквата и пълните с получената смес.
Печете 2 часа, а при необходимост покривате с алуминиево фолио, за да не изгори.
Содена питка
700 г брашно
300 мл топла вода
1 ч. л. сол
1 бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. оцет
3 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Пресявате брашното и го разбърквате добре със солта и бакпулвера. В чаша смесвате содата и оцета, а след като шупнат, ги добавяте към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на тънка струя наливате топлата вода и замесвате меко тесто. Най-добре би било да месите тестото до момента, в който при разрез в него има мехурчета въздух. Оформяте питка и я поставяте в намазана с олио тавичка. Можете да оформите обредни тестени фигурки, с които да декорирате питката.
Оставяте за 15 минути да отпусне. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути до лек златист загар.
Напиши коментар